Spring til indhold
Forside

Nyhed

Ny forskning: Alder betyder mest, når arbejdsgivere ansætter

Lagt online: 19.05.2023

Postdoc Jeevitha Yogachandiran Qvist og professor Christian Albrekt Larsen har undersøgt, hvordan køn, alder, religiøs baggrund, arbejdshistorik og ønske om fuldtid/deltid påvirker arbejdsgivernes valg, når de ansætter.

Af Charlotte Tybjerg Sørensen, kommunikationsmedarbejder
Foto: Graham Oliver, Colourbox

Det, som mange ældre jobsøgende har haft på fornemmelsen, når de har modtaget afslag på deres jobansøgninger, bliver nu dokumenteret i en ny stor arbejdsgiverundersøgelse.

- Vi kan se, at alder er den vigtigste parameter, når arbejdsgiverne skal ansætte nye medarbejdere. Sandsynligheden for at blive ansat falder betragteligt med alderen, siger postdoc Jeevitha Yogachandiran Qvist.

Hun og Christian Albrekt Larsen fra Centre for Welfare Studies (CCWS) står bag den nye undersøgelse. Den tager udgangspunkt i et spørgeskemaeksperiment, som i 2022 blev sendt ud til 5017 danske arbejdspladser med minimum fem ansatte.

Vurderet på en skala fra 0 – 10, hvor 0 er, at ansættelse er ’meget usandsynlig’, og 10 er, at ansættelse er ’meget sandsynlig’, scorer 45-årige ansøgere i gennemsnit 5,5.  60-årige ansøgere scorer 4,8, mens 75-årige kun scorer 2,4. De 45-årige har således markant højere sandsynlighed for at blive ansat end de ældre.

Arbejdsgivernes vurdering af ansøgere
Grafik

- Vi finder de sædvanlige mønstre med, at ansøgere med lang forudgående ledighed og muslimsk baggrund har mindre sandsynlighed for at blive ansat. Men vi finder også, at i særdeleshed seniorer over pensionsalderen i høj grad bliver fravalgt, siger Christian Albrekt Larsen.

Undersøgelsen dokumenterer, at aldersdiskrimination er til stede på tværs af alle sektorer og uanset arbejdsgivernes karakteristika.

Det vidner om, at seniorerne over en bred kam bliver frasorteret ved nyansættelser, siger postdoc Jeevitha Yogachandiran Qvist.

Arbejdsgiverundersøgelsen viser også andre former for diskrimination. Nedenstående figur viser arbejdsgivernes vurdering af en række mere specifikke profiler. En mandlig ansøger, der er 45 år og har kristen baggrund scorer 7,53 på skalaen, mens en ansøger, der har samme karakteristika, men er 65 år, scorer 5,75. Når eksperimentet ændrer denne person fra at være i arbejde til at have været arbejdsløs i 18 måneder falder personens score til 3,94. Når persons kulturelle baggrund ændres til at være muslim falder scoren yderligere til 3,50. Det samme mønster kan vi se hos kvinderne. Alder er således ét af flere parametre i arbejdsgiverne bedømmelse. Men eksperimentet viser, at alder er det vigtigste karakteristika.

Arbejdsgivernes vurdering af en række mere specifikke profiler
Grafik

Men når det handler om ældre medarbejdere, som allerede ER ansatte i virksomheden, så er arbejdsgiverne blevet mere bevidste om at gøre en indsats for at beholde dem. Det kan du læse om her.

Fakta om arbejdsgiverundersøgelsen

  • Undersøgelsen er lavet via et spørgeskemaeksperiment, der er det mest omfattende af sin slags til at undersøge diskrimination på arbejdsmarkedet i Danmark. I eksperimentet blev hver arbejdsgiver bedt om at forholde sig til fire forskellige ansøgere, der var lige kvalificerede til at udføre jobbet. I alt har arbejdsgiverne således vurderet 20.068 ansøgere.
  • Ansøgerne blev varieret således, at de havde forskelligt køn, alder, religiøs baggrund, arbejdsløshedshistorik samt ønske om at arbejde fuldtid eller mindre end fuldtid. En ansøger kunne f.eks. være en mand, 60 år, kristen baggrund, i arbejde og med ønske om at arbejde fuld tid. Hver arbejdsgiver så forskellige profiler, der blev tilfældigt varieret. Herefter blev arbejdsgiverne bedt om at vurdere på en skala fra 0-10, hvor sandsynligt det er, at vedkommende vil ansætte ansøgeren; hvor 0 er meget usandsynligt og 10 er meget sandsynligt.
  • Tallene er baseret på en artikel, der afrapporterer undersøgelsens resultater mere indgående. Artiklen er under bedømmelse, men tilgængelig som ’preprint’