Nyhed
Engang var der massevis af flad østers i Danmark – nu er der (næsten) ingen
Lagt online: 03.10.2024

Nyhed
Engang var der massevis af flad østers i Danmark – nu er der (næsten) ingen
Lagt online: 03.10.2024

Engang var der massevis af flad østers i Danmark
Nyhed
Lagt online: 03.10.2024
Nyhed
Lagt online: 03.10.2024
Af Jane Grønning Johansen, AAU Kommunikation og Public Affairs.
I Danmark var der engang store flad østersbanker i Vadehavet, Limfjorden og Aalbæk-bugten, men de oprindelige habitater eksisterer ikke længere. Det viser ny resultater i et stort europæisk forskningsprojekt, der har kortlagt forsvundne flad østershabitater i Europa.
I alt er der tale om et areal, der svarer til 2/3 af Jylland, der er forsvundet tilbage i 1800-tallet.
Flere europæiske forskere står bag projektet med Ruth Thurstan fra University of Exeter i spidsen. Professor i historie fra Aalborg Universitet Bo Poulsen har været med til at kortlægge de forsvundne, danske flad østershabitater, og ifølge ham bidrager kortlægningen med unik viden om havmiljøet.
”Vi ved, at der ikke længere findes oprindelige habitater af flad østers i Danmark – de forsvandt i anden halvdel af 1800-tallet som følge af overfiskeri. Skalaen i projektet betyder derfor, at vi nu kan se, hvor meget vi har tabt, ikke kun i Danmark, men i hele Europa,” fortæller Bo Poulsen.
De tabte danske flad østershabitater er ifølge Bo Poulsen et stort tab, og ikke kun for østersglade danskere, det er i særdeleshed et stort tab for det danske havmiljø. Flad østers har helt særlige superkræfter, der er med til at stabilisere havmiljøet, og de superkræfter går vi glip af i Vadehavet, Limfjorden og Aalbæk-bugten, hvor flad østersbankerne eksisterede.
”Flad østers tiltrækker andre arter og skaber dermed et sundt havmiljø med rig biodiversitet. Derudover kan en voksen fladøsters filtrere 200 liter vand i døgnet. Det betyder helt konkret, at en flad østersbanke kan forbedre vandkvaliteten og bidrage til et sundt havmiljø,” lyder det fra Bo Poulsen.
Ifølge historikeren øger kortlægningen af de tabte østershabitater også bevidstheden om den ørken, som store dele af de indre danske farvande er blevet til. For når flad østersen forsvinder, er der et mindre robust havmiljø tilbage.
Ifølge Bo Poulsen giver forskningsresultaterne en naturlig anledning til at overveje, om der er en mulighed for at genoprette de danske flad østershabitater.
Fakta
Flad østers har ry for at være store og af god kvalitet. Flad østers har altid været en eftertragtet madvare, som folk har været villige til at betale for – deraf overfiskeriet i 1700- og 1800-tallet. Forskningen viser, at man begyndte at høste de danske flad østersbanker i Vadehavet fra midten af 1500-tallet, og i Aalbækbugten fra midten af 1700-tallet.
I Limfjorden begyndte høsten, da gennembruddet af Agger Tange i 1825 forårsagede fantastiske levevilkår for østers i området. I sidste halvdel af 1800-tallet var de oprindelige flad østershabitater i Danmark forsvundet, og senere succeser med flad østers i Limfjorden bygger på udsatte østers.
I dag lever der primært stillehavsøsters i danske farvande. Stillehavsøsters er en invasiv art.
På DTU Aqua er forskerne allerede i gang med at udvikle metoder til at genoprette flad østersrev i Løgstør Bredning i forbindelse med projektet COASTal LIFE og i Nordsøen/Kattegat i forbindelse med BioReef-projektet. Det er planen, at der inden for de næste år skal udlægges små babyøsters, som er produceret i DTU’s klækkeri i Nykøbing Mors.
Lektor emeritus K. Thomas Jensen fra Aarhus Universitet, som er én af de danske medforfattere til artiklen, har leveret bidrag om Vadehavets østers. Han nævner, at østers i mange århundreder har været en vigtig økonomisk ressource i vadehavsregionen. Østers blev eksporteret vidt omkring i Nordeuropa og helt til Sct. Petersborg under handelsnavnet Flensborgøsters (udskibningsstedet). Med østersbankernes endelige forsvinden i slutningen af 1800-tallet forsvandt også en vigtig kilde til biodiversitet i Vadehavet, idet både levende og døde østersskaller er levested for mange arter, der kræver et hårdt nedslagssted, og som ikke lever på den bløde havbund, som sand og mudder repræsenterer.
Artiklens forskningsresultater indgår i Bo Poulsens forskningsprojekt Living on the Edge, finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.
Pressekontakt
Professor i historie på Aalborg Universitet
Mail: bpoulsen@dps.aau.dk
Tlf.: 2058 2859
Seniorforsker ved DTU AQUA
Mail: peniel@aqua.dtu.dk
Tlf.: 9351 1410
Lektor emeritus ved Aarhus Universitet
Mail: kthomas@bio.au.dk
Tlf.: 2559 8157
Presserådgiver ved Aalborg Universitet
Mail: janegj@adm.aau.dk
Tlf.: 9356 2377