Nyhed
Historien om grænselandet mellem Danmark og Tyskland
Lagt online: 07.05.2020

Nyhed
Historien om grænselandet mellem Danmark og Tyskland
Lagt online: 07.05.2020

Historien om grænselandet mellem Danmark og Tyskland
Nyhed
Lagt online: 07.05.2020
Nyhed
Lagt online: 07.05.2020
Grænser skiller, og veje samler. Det er et grundvilkår i menneskehedens historie, og få stedet kommer spændingsforholdet mellem skillelinjer og samfærdselsårer tydeligere til udtryk end i et grænseland.
Den nye bog “Grænseland”, udgivet af Gad og Danmarks Radio, handler om, hvordan den dansk-tyske landegrænse fik sin nutidige form, og hvordan vejene tog form efter den. Den dansk-tyske landegrænse udgør en stiplet linje på omtrent 69 kilometer trukket tværs over landkortet mellem Vadehavet og Flensborg Fjord.
Grænselinjen adskiller to forskellige territorier, lovgivninger og retssystemer – og to befolkningers forskellige syn på, hvad der er væsentligt og uvæsentligt. En grænse er nemlig også en mental barriere, og det har i tidens løb ført til blodige kampe om, hvor den skulle gå. Derfor er Danmarks og Tysklands historie tæt sammenflettet med grænselandets.
Grænseland fortæller, ligesom tv-serien af samme navn, om grænselandet mellem Danmark og Tyskland fra tiden omkring 1840 og frem. Den tager læserne med på en rejse fra Hamborg og Kolding og fortæller om de skillelinjer, der har delt områdets indbyggere, og om de veje, der har bundet dem sammen.
Bogen fortæller også om de uoverensstemmelser, som satte spørgsmålstegn ved grænsernes og vejenes placering, om de krigsuroligheder, som ændrede deres forløb, og om de konsekvenser, som begivenhederne fik for grænselandets befolkning. Lige indtil en folkeafstemning i 1920 lagde den nuværende grænselinje endeligt fast.
Poul Duedahl er professor ved Politik og Samfund, Aalborg Universitet (AAU) og forfatter til bl.a. Forbrydelsens ansigt (2013), Ondskabens øjne (2016) og Velkommen på bagsiden (2018), der alle har været kåret som Årets Historiske Bog.
“Grænseland”
Forfatter: Poul Duedahl
320 sider
Udkommer d. 15. maj 2020
Udgives i samarbejde med Danmarks Radio.