Spring til indhold
Forside

Nyhed

Tidligere statsminister og historieprofessor på dokumentjagt

Lagt online: 22.12.2022

Poul Nyrup Rasmussen og professor Poul Duedahl medvirker i en ny tv-serie på DR om den tidligere statsministers far, Oluf. Han blev i en ung alder erklæret ”moralsk åndssvag” og anbragt på internatøen Livø.

Af Charlotte Tybjerg Sørensen, kommunikationsmedarbejder
Fotos: Klaus Nedergaard, Løgstør Lokalarkiv og Naturstyrelsen

Den 2. januar og de følgende to mandage sender DR1 tv-serien Nyrup – søn af en udstødt, hvor den tidligere statsminister går i sin fars fodspor. Faderen Oluf blev nemlig i en ung alder erklæret ”moralsk åndssvag” og anbragt på statens lukkede internat-ø, Livø, midt i Limfjorden. Her boede han i syv af sine formative ungdomsår blandt vagabonder, lommetyve og sædelighedsforbrydere.

Hvad lå bag anbringelsen og hvordan prægede opholdet ham – og hans søn? Det giver tv-serien et indblik i.

Poul Nyrup Rasmussen og Poul Duedahl på jagt efter Oluf Nyrup Rasmussens papirer i Rigsarkivet
Foto: Klaus Nedergaard

I de tre udsendelser tager den tidligere statsminister en tur på Rigsarkivet for at gennemgå faderens papirer i selskab med historieprofessor Poul Duedahl.

- Tv-serien er en fortælling om velfærdsstatens bagsider, men også om mønsterbrydning og om den betydning, som fortiden har for mennesker i nutiden, siger professor Poul Duedahl.

Den kan streames via Danmarks Radios hjemmeside – dr.dk – fra 2. januar kl. 18.00.

Det er kendt i offentligheden, at hans far var anbragt på Livø, men Poul Nyrup Rasmussen ville gerne have historien udfoldet, og så tog jeg kontakt til Danmarks Radio, som var med på ideen

Professor Poul Duedahl

Tæt og godt samarbejde med Nyrup Rasmussen

Poul Duedahl har en omfattende viden om særforsorgens historie. Han har blandt andet været medlem af Særforsorgskommissionen fra 2020-2022, og det var hans store viden om anstalten på Livø og de unge drenge og mænd, der blev anbragt der, som er baggrunden for samarbejdet med Poul Nyrup Rasmussen. Sammen med museumsinspektør Maria Clement Hagstrup arrangerede han nemlig sidste år en udstilling på Vesthimmerlands Museum om øens historie, som den tidligere statsminister indviede. I den forbindelse kom de i kontakt.

- Det er kendt i offentligheden, at hans far var anbragt på Livø, men Poul Nyrup Rasmussen syntes tiden var inde til at få historien udfoldet, og så tog jeg kontakt til Danmarks Radio, som var med på ideen, fortæller Poul Duedahl, som i flere omgange har medvirket i DR-programmer om særforsorgens historie.

Livø – en lille isoleret ø i Limfjorden, som igennem 50 år husede en anstalt for såkaldt ”asociale og moralsk åndssvage” unge mænd. Den blev brugt som isolationsanstalt fra 1911-61. I alt 743 blev i perioden anbragt på øen på ubestemt tid. En del kom derfra igen mod at lade sig sterilisere. Over 400 drenge og mænd forsøgte at flygte fra øen – heraf døde 10 under flugtforsøgene.
Foto: Naturstyrelsen

Han har stor ros til Poul Nyrup Rasmussen for hans medvirken i tv-serien.

Det har været en stor fornøjelse. Både fordi han var god til at fortælle og udfolde historien og ikke gjorde noget forsøg på at styre, hvad der skulle med. Og fordi han er et helt enestående venligt, generøst og imødekommende menneske, siger Poul Duedahl.

Han har sideløbende skrevet bogen Afvigernes Ø, som udkommer den 22. februar. Den er skrevet sammen med museumsinspektør Maria Clement Hagstrup og rummer et efterskrift skrevet af Poul Nyrup Rasmussen.

Flere udsendelser på vej om særforsorgen

Danmarks Radio følger historien op med flere udsendelser: Dels podcast-serien Et minusmenneske i seks dele, som fortæller om Livø-anstaltens historie, og som på samme måde får premiere den 3. januar. Og DR2 bringer en udsendelse om hovedanstalten, De Kellerske Anstalter i Brejning ved Lillebælt, hvor Poul Duedahl ligeledes medvirker.

For ham er det vigtigt, at samfundet lærer af historien om særforsorgen i Danmark i forrige århundrede.

- Et land skal måles på, hvordan det behandler sine afvigere, og hvordan det tager sig af de svage i samfundet. Anstalterne og særforsorgen hører derfor til kernen i velfærdsstatens historie. Men særlig interessant og tankevækkende er det, når en statsminister har en personlig aktie i både velfærdsstatens forsider og bagsider, siger Poul Duedahl.

Et gruppefoto fra 1930’erne. De anbragte i blåt arbejdstøj og funktionærerne i uniformer. Poul Nyrup Rasmussens far var anbragt på Livø i perioden 1924-32.
Foto: Løgstør Lokalarkiv