Plan for evaluering med studerende, Institut for Politik og Samfund
Omfang
Institutternes plan for evaluering med studerende tager udgangspunkt i AAUs principper for evaluering af de fire evalueringstyper: Evaluering af studiestart, Evaluering af studieaktiviteter, Evaluering af studiemiljø og Evaluering af uddannelsesforløb.
Formål
Evalueringerne har til formål at skabe overblik over den nuværende situation på uddannelserne og herigennem sikre, at der foretages en vurdering af, om der skal foretages justeringer for at vedligeholde den faglige kvalitet og udvikling af uddannelserne. Evalueringen sker gennem løbende input til uddannelsesledelsen, dels via kvantitative surveys, dels i dialog med de studerende.
Aktører
Følgende aktører er involveret i processen omkring behandling af evalueringen med studerende:
Studieleder
Studieleder har det overordnede ansvar for at sikre tilrettelæggelse, gennemførsel og opfølgning af evalueringer.
Studieleder informeres om evalueringerne og behandlingen heraf og inddrages sammen med institutlederen ved forhold, der giver særlig anledning til opfølgning. Institutleder har, som den personaleansvarlige for instituttets VIP, ansvar for at følge op på forhold vedr. undervisningen, som studielederen gør opmærksom på ifm. evalueringsresultaterne.
Ved væsentlig kritik af kvaliteten af undervisning leveret af et andet institut, er studieleder ansvarlig for at gå i dialog med institutledelsen på det pågældende institut.
Studienævnsforperson
Studienævnsforpersonen er ansvarlig for at sikre behandling af evalueringsresultaterne på studienævnsmøde. Studienævnsforpersonen er ansvarlig for at bringe forhold af relevans for institutledelsen videre til denne.
Studienævnet behandler evalueringerne, og er ansvarlig for eventuelle faglige ændringer.
Uddannelseskoordinatorer
Uddannelseskoordinator har ansvaret for at samle og bearbejde evalueringsresultaterne samt bringe dem videre til drøftelse i uddannelsesrådet samt til behandling i studienævnet.
Førsteårskoordinatorer, bachelor- og kandidattovholdere
Førsteårskoordinator er ansvarlig for at evaluere studiestarten kvalitativt på bacheloruddannelserne, mens kandidattovholder er ansvarlig for at evaluere studiestarten på kandidatuddannelserne.
Førsteårskoordinatorer, bachelor- og kandidatkoordinatorer er desuden ansvarlige for koordinering og facilitering af dialogmøder med studerende via Forretningsudvalgsmøder (FU-møder) og semesterrådsmøder.
Modulkoordinatorer
Modulkoordinatorerne har ansvaret for at koordinere og facilitere evaluering af det pågældende modul. Det er valgfrit, hvorvidt der anvendes en kvalitativ model eller kvantitativ model. Det er op til den enkelte modulansvarlige, hvilken model der anvendes.
Evalueringer
Følgende er de forskellige evalueringer ridset op samt processen herfor:
Studiestartsevalueringer
Studiestarten skal evalueres både kvalitativt og kvantitativt for bacheloruddannelser, mens metoden er valgfri for kandidatuddannelserne.
Bemærk at den kvantitative evaluering af studiestarten på bacheloruddannelserne udsendes centralt. Mens førsteårskoordinator er ansvarlig for at gennemføre en kvalitativ evaluering af bacheloruddannelserne.
Uddannelseskoordinator og førsteårskoordinator modtager resultaterne af den kvantitative studiestartsevaluering for bacheloruddannelser i november måned. Førsteårskoordinator bearbejder resultaterne sammen med resultatet af den opfølgende kvalitative dialog med de studerende.
På kandidatuddannelsen er det valgfrit, om der anvendes en dialogbaseret evalueringsform eller om der udsendes et spørgeskema til de studerende evt. via Forms. Det er op til kandidattovholder at afgøre, hvilken evalueringsform, der passer bedst til studiet samt gennemførelse af evaluering. Se krav til evaluering i bilag.
Resultaterne og opsummering af studiestartsevalueringerne viderebringes til uddannelseskoordinator, og det drøftes på et uddannelsesrådsmøde inden det behandles i studienævnet i foråret.
Uddannelseskoordinator præsenterer resultaterne på Studienævnsmødet i foråret/april med det formål at sikre tilpasning af den kommende studiestart.
Studiemiljøevaluering
Studiemiljøet evalueres via Danmarks Studieundersøgelse. Uddannelseskoordinatorerne modtager resultaterne (vedr. det psykiske studiemiljø og dele af det digitale studiemiljø) i juli eller august til bearbejdning samt drøftelse i uddannelsesrådet forud for behandling i Studienævnet i september måned, hvor uddannelseskoordinator præsenterer pointerne fra evalueringen.
Parallelt håndterer sekretariatet i samarbejde med viceinstitutleder resultaterne af de fysiske-, æstetiske og dele af det digitale studiemiljø. Studienævnet orienteres om dette.
Modulevalueringer
Modulerne evalueres enten som en dialogbaseret evaluering eller kvantitativt vha. spørgeskema. Metoden besluttes af modulkoordinator.
Ved en kvalitativ evalueringsform og for at sikre, at dialogen med studerende organiseres, så den giver mening og tager hensyn til den enkelte uddannelse og semesters størrelse og behov, bestemmer koordinatoren, hvordan dialogen struktureres på det enkelte modul, og hvilke temaer der skal indgå. Se evt. bilag.
Ved kvalitativ evaluering af modulet sender modulkoordinatoren en opsummering af evalueringen til uddannelseskoordinatoren senest 14 dage efter modulets afslutning.
Evalueres modulet kvantitativt, kan skabelonen i Forms anvendes. Modulkoordinator sender resultaterne direkte til uddannelseskoordinator senest 14 dage efter modulets afslutning. Uddannelseskoordinator er ansvarlig for at viderebringe det relevante indhold fra evalueringerne til øvrige relevante undervisere på modulet.
Semesterevaluering samt projektorienteret forløb
Semestrene skal evalueres både kvalitativt og kvantitativ. Der foretages en kvantitativ evaluering via sekretariatet i Survey Xact, som suppleres med en løbende eller opfølgende dialog med de studerende, som planlægges og udføres af førsteårskoordinator, bachelor- eller kandidattovholder enten via FU-møder, uddannelsesrådsmøder eller semesterråd.
Der udarbejdes en opsamling af den kvalitative evaluering, som skal viderebringes til uddannelseskoordinator.
Projektorienteret forløb evalueres via Survey Xact for de uddannelser, hvor det er relevant. Disse behandles af praktikkoordinator, som viderebringer en sammenfatning til uddannelseskoordinator.
Evaluering hos praktikværter
For uddannelser der tilvælger evaluering ved praktikværterne sendes denne ud via Survey Xact. Resultaterne heraf bearbejdes af praktikkoordinator, som viderebringer til uddannelseskoordinator. Eventuel relevant indhold fra evalueringerne tages med til uddannelsesrådet og studienævnets behandling.
Evaluering af uddannelsesforløb
Evalueringen af uddannelsesforløb foretages i sammenhæng med semesterevalueringen, men kun for studerende der er på deres afsluttende semester. Behandlingen følger semesterevalueringen.
Håndtering af evalueringer af navngivne medarbejdere
Positiv og negativ kritik af navngivne medarbejdere, som fremkommer i de kvantitative evalueringer, skal håndteres, så der dels er mulighed for fortsat at fremhæve de positive i meriteringssammenhænge for eksempel, dels mulighed for at vurdere behovene for at justere og kvalificere undervisningen.
Der påligger i håndteringen af kommentarer om navngivne medarbejdere et væsentligt ansvar for alle aktører i processen, og det særligt, når kritikken er negativ.
Vurderes kritikken at være af en art eller et særligt omfang, inddrager uddannelseskoordinator studienævnsforpersonen, som håndterer kritikken med mulighed for at tage fat i institutlederen, der vil være ansvarlig for opfølgning.
De kvantitative evalueringer sendes til uddannelseskoordinator og studienævnsforperson, som er underlagt tavshedspligt ift. de eventuelle personfølsomme oplysninger, der måtte forekomme i evalueringerne. Studieleder orienteres.
Positive og negative kommentarer om navngivne medarbejdere fra de kvantitative evalueringer samles i en oversigt, som fremsendes til viceinstitutleder. Formålet er dels at have et samlet overblik over de positive evalueringer, dels sikre at eventuel kontinuerlig og væsentlig kritik på tværs af uddannelser drøftes med navngivne medarbejdere med henblik på at identificere muligheder for imødekommelse af kritikken, herunder muligheder for kompetenceudvikling.
Særligt de kvantitative semesterevalueringer sendes i første omgang til viceinstitutleder og studienævnsforperson, som vurderer eventuelle kommentarer om navngivne undervisere ift. håndtering af kritikken. I den forbindelse afholder studienævnsforperson og uddannelseskoordinator et møde herom. Først derefter deles evalueringerne i en bredere kreds. Evalueringerne anonymiseres ligeledes.
Dokumentation og behandling i studienævnet
Studienævnet behandler senest evalueringerne af det foregående semester hhv. ultimo april og medio november, mens studiemiljøevalueringerne behandles i september/oktober. Evalueringsresultaterne anonymiseres forud for studienævnsmødet.
Forberedelse forud for mødet
Uddannelseskoordinator indsamler evalueringsresultater/opsamlinger fra evalueringer fra alle for semestret relevante evalueringer til en sammenfatning og eventuel indstilling til justeringer af semestrene.
Resultaterne drøftes med uddannelsesrådet forud for behandling i studienævnet.
Uddannelseskoordinator har ansvaret for at sende opsummeringerne for semestrets modulevalueringer til sekretariatet samlet, hvor disse journaliseres.
Studienævnets behandling
Studienævnet har altid i forbindelse med behandling af evalueringerne adgang til de kvantitative studiestarts-, studiemiljø-, praktik- og semesterevalueringsresultater. Sammenfatning af de kvalitative og kvantitative evalueringer og indstilling om eventuelle justeringer fremsendes til studienævnet eller præsenteres fra hver studieretning via uddannelseskoordinator.
Studienævnets behandling af evalueringerne dokumenteres via studienævnsreferaterne, hvor det skal fremgå tydeligt, hvad studienævnet har drøftet og konkluderet samt eventuelle handlinger eller justeringer, der gennemføres på baggrund af evalueringerne.
Studienævnsreferater kan tilgås på instituttets hjemmeside.
Tilbagemelding til de studerende og undervisere
Tilbagemeldinger til de studerende vil dels ske i forbindelse med den løbende dialog med de studerende, dels via hjemmesiden, hvor de kvantitative evalueringsrapporter (uden kvalitative kommentarer) bliver gjort tilgængelige senest seks måneder efter evalueringens afholdelse. Desuden kan behandlingen af både de kvantitative og kvalitative evalueringer tilgås via referater af studienævnsmøder på studienævnets hjemmeside. De studerende orienteres også via Moodle.
Uddannelseskoordinator har ansvaret for at give besked til involverede undervisere eksempelvis på lærermøder samt studerende om behandlingen af evalueringerne samt konklusionerne heraf fx som henvisning til studienævnsreferater på hjemmesiden.
Tilbagemelding ift. det fysiske- og æstetiske studiemiljø lægges der en opfølgning op på studiets hjemmeside som ledsages af en besked via Moodle til de studerende. Tilbagemeldingen på drøftelserne vedrørende det psykiske studiemiljø sker via studienævnsreferatet, som også fremgår af beskeden til studerende via Moodle.
Masterområdet
[Udarbejdes af SSH EVU-sekretariat]
Bilag: Guide til indholdet ved de kvalitative evalueringer
De kvalitative evalueringer med de studerende afvikles i mødefora som f.eks. plenum, semesterråd, semestergruppemøder, FU-møder mm., som vurderes at være mest givende for den pågældende uddannelse.
Studiestartsevaluering på kandidatuddannelserne
Det er et krav at følgende evalueres for studerende på 1. semester på kandidatuddannelserne:
- Studerendes oplevelse af rettidig modtagelse af relevant information om uddannelsen samt information om, hvor de kan søge yderligere information.
- Studerendes oplevelse at studiestarten havde fokus på faglig og social integration, samt aktiviteter, der understøtter et godt studiemiljø.
- Hvorvidt, der er sket en forventningsafstemning med dem som studerende i forhold til arbejdsindsats, introduktion til PBL og evt. AAU’s studieaktivitetsmodel
Modulevalueringer og semesterevaluering
Ved en kvalitativ evalueringsform og for at sikre, at dialogen med studerende organiseres, så den giver mening og tager hensyn til den enkelte uddannelse eller semesters størrelse og behov, bestemmer koordinatoren, hvordan dialogen struktureres, og hvilke temaer der skal indgå. Herunder er der forslag til emner, som kan drøftes med de studerende:
Modulevalueringer
- Fagligt indhold
- PBL - fordele og ulemper til undervisningsformatet fx forelæsning, workshop, seminar samt øvelser.
- Undervisningsmiljøet
Semesterevaluering - Supplerende dialog (evt. pba. Kvantitativ survey eller løbende igennem semestret)
- Forståelsen af progression
- Tilrettelæggelse i løbet af semestret
- Eksamen og eksamensopgave (Hvis evalueringen ligger efter afsluttet semester)
- Undervisningsmiljøet